Am ales să fim acolo… la ediția aniversară 10 ANI AEROMANIA, eveniment care a fost programat pentru 2 iulie 2016, la Aeroportul Internațional Tuzla. A fost cel mai grandios show de acrobație aeriană din România, desfășurat anual acolo.
Inițial spectacolul a avut loc deasupra plajelor litoralului românesc și, începând cu anul 2012, pe Aeroportul Internațional Tuzla.
Evenimentul este dedicat tuturor celor care îndrăgesc aviaţia, turiștilor care își petrec vacanța pe litoral, persoanelor în căutare de variante alternative pentru divertisment și nu în ultimul rând celor mici care pot fi îndrumaţi a urma calea aerului ca meserie pentru viitor.
Am aflat și noi (eu si Cătălin YO7GQZ) acum vreo două luni despre ceea ce urma sa fie acolo și cum ne știm pasionați de „zburătoarele” cu motor, am vrut să vedem spectacolul minunat care s-a desfăsurat sâmbăta trecută la malul mării.
Am pornit de cu noapte, marea ne chema, iar soarele îşi arunca razele calde de cum a început a se crăpa de ziuă. Sigur auzeam ca prin vis valurile cum se zbăteau la ţărm, lăsând în urma lor doar spumă şi scoici părăsite.
Cine a dormit în noaptea aia? Parcă simţeam miros de apă şi sare, iar ora plecării nu mai venea. Timpul se oprise în loc. Razele soarelui ne-au urmărit tot drumul, iar pe la Feteşti ne-au prins din urmă, în timp ce dorobanţul de la podul lui Saligni ne-a salutat respectuos cu arma la umăr. De pe pod se vedeau barjele încarcate care în mişcarea lor pe Dunăre păreau că stau pe loc uitate pe canal de vreun marinar.
Și WX-ul a ținut cu noi, cum altfel, iar la amiază (după o repriză de bălăceală, plajă şi înot în apa caldă și lipsită de valuri a mării), am pornit hotărâţi către Tuzla însoțiți de briza plăcută ce ne mâna din spate și soarele arzător al lui Cuptor ce ne bătea fix în cap.
Acolo am văzut tot spectacolul aviatic, până când s-au stins și ultimele flăcări ale focului de artificii.
Parcările s-au umplut rapid până la refuz într-un ritm organizat, în timp ce ultimii întârziaţi să vadă defilarea motoarelor și-au lăsat mașinile hăt-departe pe drumul către Costinești, pentru că dacă vroiai să arunci un ac, cu siguranţă nu îl mai găseai.
Încă de la intrare atenția ne-a fost atrasă de o expoziție de la Retromobil, unde au fost scoase la hangar peste 25 de mașini de colecție, dar și trupele de dansuri ale comunităților turcești si elene din Constanța.
Formația de planoare White Wings a Aeroclubului României a executat un dans extrem de grațios, ca și cum cerul infinit era doar un decor ce evidenția frumusețea și mișcarea lor perfect sincronizată cu fundalul sonor de la sol.
„Păsările” cu motoarele forjate la maxim au fost mânuite cu măiestrie de către Iacării Acrobați care aniversează la rândul lor 10 ani de activitate și care au debutat tot pe Aeroportul din Tuzla, piloții de la Aeroclubul României / Hawks of Romania și Jurgis Kairys care este multi-campion mondial de acrobație aeriană. Veteranul cu jucaria lui a avut amabilitatea să pozeze alături de noi după ce motorul a ajuns obosit la sol de atâtea luping-uri.
Am avut parte de adevărate demonstrații de talent și profesionalism aviatic cu acrobații solo ale piloților Regional Air Services (cu aparat de zbor Z50 și E200), parada flotei bimotoare a Regional Air Services (cu aparat de zbor Diamond DA 42), prezentare aparat de zbor aparținând tot Regional Air Services, dar şi demonstrație a Statului Major al Forțelor Navale cu trei aparate YAR 330 Puma Naval.
YAK-erii acrobați — cu trei aeronave YAK 52 și-au făcut de cap… sau mai bine zis, s-au dat peste cap în fel și chip cu aparatele lor camuflate, aduse parcă de la Pearl Harbor. Interesantă a fost și simularea misiunii de căutare și salvare cu elicopter YR RAH al Regional Air Services.
Cerul obosit și el de atâta energie și spectacol, s-a lăsat colorat într-o mulțime de nuanțe pastelate de parașutele vesele ale echipei de la Aeroclubul României Blue Wings.
Spectacolul pirotehnic aerian a fost oferit de Air Bandits şi ‘Vânătoarea tâlhărească’ dintre cei trei Iacări Acrobați și Jurgis Kairys care au simulat o spectaculoasă scenă de luptă aeriană. După artificii și bombe ca într-un veritabil teatru de război, ne-am delectat cu un concert rock, răcorit cu bere și multă bună-dispoziție.
Și am lăsat la final impresiile despre partea care m-a atras cel mai mult: gruparea de patru aparate MIG 21 Lancer al căror zgomot de la turboreactorul cu postcombustie a făcut să se cutremure tot litoralul, iar viteza amețitoare cu care treceau pe deasupra noastră la o înalţime care sfidează orice lege a gravitației, a făcut să mă întreb dacă nu urmează cumva să sufle cu totul tribuna si grătarele cu mititei.
… spectacol, sunet, culoare, miros, adrenalină, curaj, multă muncă și o întâlnire de neuitat cu prietenii… ce va mai urma?
Am lăsat acolo păsările cu motor, împreună cu marea, cerul, arșița verii și mai ales… covorul sublim din scoici.
’73
Cristina – YO7JYL