În drumețiile noastre prin țară, de multe ori am considerat că este necesar pentru a marca pe Harta APRS existența și traseul pe care l-am urmat. Fie pentru că eram în drum spre un obiectiv S.O.T.A și vroiam să știm unde ne aflăm ori eram pe cale să ne rătăcim, ne-a fost de un real ajutor apariția indicativului pe hartă, ghidat de coordonate GPS.
Cum uneori pachetele de date plimbate pe calea internetului se pierdeau în eter sau stația transmitea coordonatele, dar nu gasea un I-GATE care să le recepționeze, dar și pentru a păstra caracterul radio al hobby-ului radioamatorismului, am folosit un surogat de I-GATE „portabil”, denumit YO7JYL-10.
Am mai tot povestit despre utilizarea acestui sistem de comunicație digitală în timp real, care nouă ni se pare interesant. Și… ceva un pic amuzant, mama mea, o pensionară cu acte în regulă, în loc să croșeteze, este de-a dreptul fascinată de Harta APRS, urmărindu-ne de fiecare dată în deplasările noastre prin țară și nu numai.
Pentru că am primit întrebări de la radioamatori despre construcția acestui surogat care este de fapt un nod portabil, l-am rugat pe Cătălin – YO7GQZ, să mă ajute cu publicarea unui articol mai tehnic, față de ceea ce povestesc de obicei pe blog. Până la urmă, Mini Nodul portabil face parte din drumețiile noastre radioamatoricești, este în permanență cu noi și ne-a fost de multe ori de ajutor deoarece include coordonate GPS, date telemetrice, meteorologice, mesaje text sau de altă natură.
Astfel, o să detaliez aici componentele folosite la asamblarea lui.
Iată mai jos schema lui:
Schema la rezolutie mai mare se poate descarca de aici.
Construcția propriu-zisă a apărut după o idee a lui YO4ESB – Nicu de la Constanța, care i-a prezentat lui Cătălin, în urmă cu ceva timp un proiect asemănător, dar cu funcționalitatea unui Nod RoLink.
Componentele folosite sunt următoarele:
1. Orange pi Zero
Se poate achiziționa din țară de sau dacă nu este pe stoc, atunci se poate comanda de la lor… din China. De asemenea, se poate experimenta și mai nouă, cu procesor pe 64 biți. Dar, în ambele cazuri, este nevoie de un radiator pentru procesor. Acesta se poate găsi, de exemplu aici.
2. Placa pentru modulul radio
Se comandă de , iar în prețul respectiv sunt incluse 3 bucăti.
3. Modulul radio este de la DORJI și la fel ca și SA818, aceeași problemă o are cu squelch-ul. Este irelevant pentru APRS, deoarece acolo oricum stă cu el deschis.
4. Antena, valabilă în cazul în care se foloseste modulul UHF pentru nod. Pentru VHF, noi am folosit o simplă antenă de la o stație portabilă. Se poate achiziționa de aici.
5. Conectori pentru placa radio, pe care i-am găsit la TME
și la care a scos un pin.
Pentru Orange pi, Cătălin a folosit de pini.
6. Ventilator, pentru cazul în care se folosește ca și Nod RoLink. Noi am folosit acest .
Pe cutie însă, se potriveste varianta un pic mai mare, dar și mai scumpă.
7. Conector pentru antenă, ceva în acest gen.
8. Rezistente smd tip 0805 de genul:
9. Condensatorii care se pot comanda aici.
10. Tranzistori
Cătălin a folosit BCR108 care au deja rezistentele de polarizare incluse.
Așa arată placa, având componentele plantate:
Cătălin a mai pus o rezistență de 1k pe plus și un condensator de 100 nF la masă pentru pinul de squelch din Orange pi, ca să fie sigur că nu flapează din varii motive.
Și cam aceasta ar fi toată „filozofia” nodului, iar ca și softuri, el a folosit Direwolf pentru I-GATE și SvxLink compilat local din surse pentru RoLink.
Carcasa din plastic (pentru nodurile noastre, una albă și cealaltă galbenă) i-a printat-o un coleg de serviciu al lui Cătălin la o imprimantă 3D, după scheme găsite pe internet.
Documentația despre instalarea nodului este disponibilă folosind motorul de căutare GOOGLE.
Una peste alta, de dimensiunile a două cutii de chibrituri suprapuse, construcția magică în care se ventilează nodulețul relaxat, poate fi purtată oriunde, în buzunar, ascunsă într-un compartiment de rucsac într-o drumeție pe munte, chiar și pe bicicletă, motocicletă sau… pur și simplu.
’73
Cristina – YO7JYL & Cătălin – YO7GQZ
Material documentat si explicit.Felicitari ! Ne bucuram ca am vazut ,,pe viu,, ….. ,, cutiile magice” despre care ati facut vorbire in qso urile avute cu voi ,,pe doua roti” . Felicitari si pentru doamna care face o pasiune pentru acest mod, pe care noi, din pacate, nu l-am abordat.Tnx info.73’s.Lari si Lumi.YO9CSM, YO9ISM. ALEXANDRIA.
Dragilor, multumim mult pentru aprecieri!
Cristina
Va salut , stiu ca va este podul plin de multumiri si felicitari dar va spun si eu : felicitari .
( sper ca nu am depasit limita bunului simt ) De ceva timp ( cam o luna si , ma ajuta 6ZO Luci in digitale cu un gd-77 ) . In rest va urez timp frumos ( azi 13-X-2019 ora 14,55 v-am auzit cu YO8SDE/p ) si stau la receptie pe R7 Paltinis . 73 YO6OAS Marin .
Multumim!
Un salut in plus nu strica niciodata.
’73
Cristina
Sal. Ce distribuție de armbian ați folosit ?
73 de YO3ITI
Bună, Miron!
Îți mulțumesc pentru vizita pe blog, aprecieri și interesul pe care îl acorzi. Sper să-ți placă și să vii mereu aici.
Referitor la întrebarea ta, am folosit Ubuntu Xenial cu kernel 3.4.113.
Toate bune,
’73
Cristina
Buna ziua.
Doresc sa fac ai eu un mini-nod portabil, am comandat Orange-Pi-ul probabil pe maine ajunge, oare gasesc la cineva disponibil un modul radio asamblat sau PCB+Componente inclusiv SA818 pt. UHF ?
Multumesc, 73 de YO6UI
Buna seara, va trimit mai jos trei linkuri pe care vi le pun la dispozitie prin intermediul colegului nostru, Razvan – YO6NAM.
https://www.radioamator.ro/mp/read.php?m=174946&a=1
https://www.radioamator.ro/mp/read.php?m=174945&a=1
https://www.radioamator.ro/mp/read.php?m=174944&a=1
Va stam la dispozitie pentru orice alte detalii.
Sanatate si ’73,
Cristina – YO7JYL