În QTH-ul nostru de bază nu era posibil, datorită interferenței care s-ar fi creat cu link-ul pentru YO7F – repetorul RoLink din Pitești, asa că am ales, cel putin provizoriu, balconul de la etajul 9 al blocului unde locuiește mama mea.
UPDATE: Deoarece la sfârșitul verii am urcat la locația de pe Vf. Florea interfața împreună cu OrangePi, am renunțat la stația de link și aranjamentul de mai sus, astfel încât sus în munți, repetorul este de sine stătător.
Revenind… în principiu, toate au mers strună, testele au decurs bine, așa că rămânea amplasarea la altitudinea de 1981 metri a cutiei cu repetorul și a antenei, un Diamond VX-30.
Cât timp a fost vreme bună, în plin mijloc de toamnă cu trena sa colorată, nu s-a putut urca la pilonul de pe munte din lipsă de mijloc de transport. Când în sfârșit s-a rezolvat problema din urmă, evident că WX-ul s-a schimbat la 180 de grade, ca și toanele unui cod portocaliu de vânt și ploaie abundentă.
Astfel, într-o zi de octombrie cu ploaie ca de sfârșit de toamnă târzie, perfectă practic din punct de vedere meteo, ca orice instalare de repetor din rețeaua RoLink, Cătălin și Dan au pornit spre Curtea de Argeș. Au cotit apoi stânga, lăsând în urmă comunele și satele îmbrăcate în straie ruginii și sângerii pe alocuri, prin covoare dese de frunze.
Cătălin a transportat și tracker-ul de APRS și am putut urmări traseul lor, până la destinație.
Cu cât urcau în altitudine, ploaia și vântul se întețeau și nici măcar ceața densă nu a lăsat a se vedea ceva dincolo de ea. Doar siluetele stranii ale brazilor verzi, se vedeau ca niste umbre ciudate pe fundal, de parcă din spatele lor te așteptai să apară cineva.
În zilele senine, orizontul deschis al înălțimilor dezvăluie crestele Făgărașilor, iar în vale se află oglinda Lacului Vidraru.
De data asta însă, acțiunea s-a desfășurat într-o atmosferă bacoviană, ceea ce i-a și grăbit în a duce la bun sfârșit montarea repetorului.
Cele mai frumoase momente le-am vazut imortalizate in pozele de pe blog.
Mulțumesc mult, mama!
Lasarea cablului coaxial de la antena prea lung si in spirale, este o invitatie pentru distrugerea echipamentelor.Un cablu coaxial legat colac actioneaza ca un transformator care in cazul unor fulgere suficient de aproape. se pot distruge filtrul duplexor, etajul de intrare pentru RX (in special tranzistorul preamplificator de RF din etajul de intrare care face repetorul surd), afecta etajul final Tx , sursa in comutatie si uControlerul de la APRS, in functie de gravitatea fenomenului.
In functie de activitatea electrica din zona, pot aparea de la defectiuni usoare pana la cele catastrofale.
Este o zona de munte cu conditii meteo extreme si este bine sa se ia toate masurile de precautie, este si o zona greu accesibila si este preferabil sa nu trebuiasca drumuri prea dese pentru reparatii si intretinere.
De aceea cablul coaxial trebuie pozat (prins ) strans pe suport ,fara bucle, la intrarea in cutie se aplica un kit de pamantare, de asemenea se leaga cutia cu un cablu galben verde la cel mai apropiat punct de la priza de pamant.
In penultima poza se pot face comparatii.
Tot sit-ul este un exemplu cum se poate face usor legatura la pamant, trebuie aplicat la urmatoarea vizita acolo.Mai bine odata preventiv decat mai multe drumuri si echipamente distruse.
Nu sunt fericit nici cu pozitionare in cutie, de obicei bateriile se aseaza in pozitia cea mai de jos si deasupra lor sursa de alimentare .In cazul in care o baterie curge, corodeaza doar cutia.Dar asta este alt aspect si nu este asa important ca cel legat de antena.
Multumim pentru observatii. La urmatoarea vizita acolo, care se va face in aproximativ o luna (speram sa nu fie tardiv) vom remedia deficientele.
’73
Cristina -YO7JYL